Skip to main content

Quan una cosa tan natural com tenir un fill costa, el patiment és inevitable.

L’arribada d’un fill sempre és motiu d’alegria. 9 mesos de gestació i un temps buscant l’embaràs. Un temps que es pot fer curt o llarg. Sempre ens assabentem d’aquelles parelles que diuen amb orgull “a la primera!”, però a moltes altres els costa una mica més… i a alguns els és impossible. Un problema moltes vegades invisible que es pateix en silenci. Les causes són moltes i les solucions també.

Desmuntem alguns dels mites al voltant de la infertilitat.

Comencem per una dada que no és encoratjadora: els humans no ens reproduïm gaire bé, que diguem. A una dona li sembla que si es descuida, es quedarà embarassada. Quanta gent es passa la vida prenent precaucions, pensant en si aquest dia és fèrtil o no, utilitzant anticonceptius… sempre angoixada amb la possibilitat d’un accident que provoqui  l’últim que desitja en aquell moment: un fill. Cada mes, la possibilitat que una dona de menys de 35 anys es quedi embarassada és tan sols del 20%.
Quiero ser madre. Juan Antonio Garcia Velasco

Has decidit que vols quedar-te embarassada, que aquest és el moment en què fa tant temps que penses. Ara, sents que tens tot el que creies necessari per ser mare. Potser el teu desig és tan gran que has decidit renunciar a algunes de les coses que et semblaven imprescindibles en la teva vida. La probabilitat que arribi aquest moment augmenta conforme vas complint anys. La tendència actual de les dones de les societats amb un nivell socio-cultural i econòmic més avançat és tenir pocs fills i retardar l’edat de ser mares.
¡Quiero quedarme embarazada ya!. Marisa López-Teijón

Des d’un punt de vista antropològic, és interessant assenyalar que per a moltes tribus, aldees en estat preindustrial i cultures antigues (ens referim també a gran part dels nostres avantpassats primitius), la pluja, que era la que fecundava el sòl que els alimentava, era vista com semen del seu Déu. Des d’aquest punt, el semen ha estat considerat, per regla general, com diví, necessari i positiu.
Sexo. Óscar Urbiola.

De la satisfacció i l’alegria de tenir un fill se’n parla molt, de l’angoixa i el patiment de les parelles que tenen problemes per tenir-ne, poc. El model social ha canviat, les parelles cada cop busquen l’embaràs més grans… i les clíniques de fertilitat són les encarregades de donar-hi solucions. La infertilitat sovint es viu en silenci i amaga molt dolor i angoixa, en elles i també, no ho oblidem, en ells.

Leave a Reply