Skip to main content

Mindfulsex per millorar les relacions sexuals.

Les mil i una nits de Catalunya Ràdio

Emma Ribas. Psicòloga de l’Institut d’Estudis de la Sexualitat i la Parella, doctora en Psicologia, especialista en Psicoteràpia i Sexualitat. Instructora de Mindfulness.

Andrés Martín, doctor en Psicologia i expert en Mindfulness.

El Mindfulness és una pràctica de meditació que posa l’accent en l’atenció plena, en l’aquí i l’ara.
Amb el Mindfulsex traslladem aquesta atenció plena al nostre llit.

Practicar el sexe amb consciència.

Viure el moment present, l’aquí i l’ara, aturar el pensament, apartar les expectatives, els judicis, els desitjos, no pensar en l’orgasme com a finalitat última, i gaudir del camí que recorrem per arribar-hi. Aquestes són algunes de les bones pràctiques que el Mindfulsex ens proposa per tal de millorar les relacions sexuals.
Potser el Mindfulness no aporta gaires novetats, però suposa un canvi d’actitud i ens recorda coses tan importants com la necessitat de connectar-nos amb nosaltres mateixos, estimular les nostres sensacions i apagar el pilot automàtic.

–Què és el Mindfulsex?

És un entrenament de la ment que té validesa científica. Ens permet estar més presents, saber que està passant i com està passant, i sobretot com es va sentint un mateix amb allò que està succeint.
Aporta amabilitat, apertura, acceptació i ens posa en sintonia amb l’experiència tal qual és.
I el Mindfulsex és centrar-se amb la sexualitat, amb les sensacions: és la connexió. Genera espais d’intimitat, ens permet descobrir una sexualitat més autèntica connectada amb nosaltres i amb els nostres valors.
Tot plegat ens fa sentir més lliures.

«Mindfulness és consciència, que es cultiva tot fixant l’atenció d’una manera sostinguda i particular: intencionadament, en el moment present i amb una actitud no crítica. Aquesta és una entre moltes altres formes de meditació, si per meditació entenem qualsevol instrument que ens permeti regular sistemàticament l’atenció i l’energia i d’aquesta manera influir, i possiblement transformar, la qualitat de la nostra experiència».
Mindfulness per a principiants, Jon Kabat-Zinn

–El Mindfulness és una pràctica de meditació que ens parla de l’atenció plena. Què aporta respecte a altres pràctiques, com el ioga o el pilates?

Aporta una millor consciència de la ment.
Integra millor l’atenció del cos a la ment, a banda de l’aportació que fa de l’amabilitat i l’acceptació, punts que evidentment ajudaran a enriquir les relacions sexuals.

–Com es trasllada aquesta meditació en l’àmbit del sexe?

Amb l’entrenament de la ment. Estem tan centrats amb la ruminació, amb el que hem de fer, que no ens centrem en allò que és més important, que és la connexió amb la parella i estar presents.

–Es pot practicar Mindfulsex sense canviar altres aspectes de la nostra manera de viure?

No, no es pot fer; al final, la pràctica d’una vida conscient impregna la resta d’activitats.

–Quins problemes de l’àmbit sexual pot ajudar a resoldre?

Per exemple, les difusions sexuals, ejaculacions precoces, falta de desig, anorgàsmies, o fins i tot l’aversió al sexe.
La pràctica del Midfulness pot ajudar a resoldre aquest problema, pel fet d’estar presents, de deixar d’estar en la ment, de no jutjar-nos, i d’aprendre a estar connectats amb el cos.

–Està pensat per tothom? A quines parelles pot ajudar especialment el Mindfulsex?

Ajuda tothom, però sobretot aquelles parelles que fa molt temps que estan juntes, pel fet de canviar el paradigma, cosa que permet tornar a redescobrir el sexe.
Però hem de saber que tot i ser una pràctica universal, necessita una disciplina i s’hi ha de dedicar temps.
És un entrenament, que demana dedicació si es volen obtenir resultats.

–L’atenció plena implica parar el pensament, les idees recurrents, les expectatives, els desitjos, les preocupacions… Com podem evitar totes aquestes distraccions?

No és parar el pensament, sinó saber-lo gestionar i orientar.
El pensament es nodreix de l’atenció; per tant, si en lloc de portar l’atenció al pensament la portem al cos i aprenem a estar-hi sintonitzats, no importen tant els pensaments, ja que quedaran relegats a un segon terme perquè el focus d’atenció estarà en el cos i en l’acte sexual.

–Les preocupacions interfereixen en la nostra vida, però també en la nostra sexualitat! Com ajuda el Mindfulsex en aquest aspecte?

Ajuda a estar presents, moment a moment, sentir les olors, les paraules, les textures, tenir els sentits oberts i poder enfocar-nos en el nostre cos, poder diluir les preocupacions que potser hi interferirien.

–Aquesta atenció plena implica evitar que el nostre pensament ens traslladi a situacions de passat o futur. ¿Això vol dir que l’erotisme no ha de venir de les fantasies ni dels records sexuals que tenim?

Podem utilitzar les fantasies i viure-les amb atenció plena, amb el Mindfulness no quedem estancats amb la ruminació, sinó que ens permet estar allà on decidim.
En les relacions sexuals hi ha dos aspectes, un que té a veure amb el desig i l’altre, amb el plaer.
El desig implica imaginar, fantasiar, estimula el sistema nerviós simpàtic, que allò que vol és ritme, vol arribar de pressa.
D’altra banda, està el plaer, que no té res a veure amb la imaginació, sinó que es relaciona amb l’experiència, amb el que un està sentint. Està lligat al sistema parasimpàtic, ens relaxa, demana lentitud i assaboriment.
Per tant, per una banda tenim pressa per arribar i, per l’altra, hi ha un assaboriment. Si és massa ràpid, de seguida s’acaba, i si és massa lent, al final el desig decau.
El Mindfulness equilibra aquests dos sistemes (simpàtic/desig i parasimpàtic/plaer).

–Aquesta atenció plena a la qual es refereix la pràctica del Mindfulness no sempre és fàcil d’aconseguir. ¿Pot generar frustració? O és un entrenament i tothom se’n surt?

L’entrenament del Mindfulness és com l’entrenament amb l’exercici físic: un pot voler entrenar-se i no arribar a la fita, però el fet és que, en qualsevol cas, se sent millor i aprèn a conèixer els seus límits; a conèixer millor el seu cos, en resum. Amb l’entrenament de la ment passa el mateix: un pot tenir una idea però després es pot trobar amb altres beneficis que no hi comptava.
Per tant, la finalitat d’aquest entrenament és tenir una vida millor i que, com a conseqüència, portarà a una millor sexualitat.

–A banda del sexe, ¿com millora la comunicació i la compenetració de la parella?

Es fa un entrenament en comunicació conscient; saber el que volem, som assertius, aprenem a expressar-nos i a afavorir l’empatia: entenem millor i sentim aquesta comprensió per part de la nostra parella, i aquest entendre ens facilita deixar-nos anar.

–En el Mindfulness és clau la respiració. Per què?

Amb la respiració aconseguim l’equilibri entre el sistema simpàtic i parasimpàtic.
Si notem que anem massa ràpid, podem fer servir la respiració per contactar amb l’aquí i l’ara.
Per baixar aquest ritme hem de fer una respiració molt més concentrada amb l’exhalació que amb la inhalació; si volem anar més de pressa, seria a la inversa.
Coordinar la respiració amb la parella té un gran efecte: fer-nos més presents.

–Hi ha una gran relació entre el Mindfulsex i el tantra?

El sexe com el vivim nosaltres en la nostra societat té diverses funcions; una d’elles és la de generar vincles, l’altra és la reproductora, i una altra és la de donar plaer i alliberar tensions.
En el tantra, el sexe té una altra funció: esdevenir un vehicle per arribar a la il·luminació, al despertar. Es converteix en un camí per assolir la transcendència, però cal practicar, tenir una mestria en la ment. Per aquesta raó, molts dels cursos sobre tantra són una banalització, només és sexe, quan en realitat es tracta d’un entrenament complex i que requereix molts anys de pràctica en la meditació.

La Marta, una testimoni que ha treballat el Mindfulsex amb l’Emma Ribas i que ens explica la seva experiència.

–Com entres en contacte amb el Mindfulsex? Vas anar a buscar directament aquest taller o forma part d’una teràpia més àmplia?

Vaig anar a la consulta de la Dra. Emma en perdre el desig. Feia molts anys que estava amb la meva parella i cada cop em resultava més difícil sentir-me excitada. Sentia que estimava molt la meva parella i no entenia aquesta falta de desig.
Vaig descobrir que hi havia temes del passat pendents de resoldre.

–Marta, ens explicaves que et consideres una persona bastant sexual, que porta molt la iniciativa, fa 25 anys que estàs casada i que, en un moment determinat, vas pensar que havies perdut la libido. Per què? Què havia canviat?

Per això vaig anar a la consulta, tenia molts dubtes. Amb la teràpia van aflorar diversos problemes que estaven afectant la meva sexualitat. Entre ells, la falta de comunicació, automatitzar molts actes de la nostra vida quotidiana, la dissociació amb el meu cos, estar molt a la meva ment.

–Va ser fàcil que la teva parella t’acompanyés en aquest procés?

No, però en veure els meus resultats, s’hi va sumar.

–Com és un curs de Mindfulsex? Quines activitats us proposen?

Vaig començar fent les vuit setmanes del Midfulness; el resultat, poder gaudir molt més de tot. Llavors és quan vaig apuntar-me al taller de Mindfulsex, amb uns efectes visibles ràpidament.

–A partir de la pràctica d’aquests exercicis, ¿com ha canviat el sexe en la vostra relació?

En canviar el paradigma, deixar de jutjar-me a mi mateixa, vaig començar a deixar de jutjar-lo a ell.
Vàrem redescobrir i aplicar un nou enfocament.
Les percepcions, en estar més presents, s’intensificaren.
És com si hagués posat amplificadors al meu cos. Aquesta sensació també la compartia amb la meva parella.
Amb el Minfulsex podem estar presents i enfocats l’un amb l’altre, conscients des de la respiració.

«Pot ser que estiguem molt circumscrits a identificar-nos amb els continguts dels nostres pensaments i les nostres emocions, i amb les narracions que construïm al nostre voltant basades en si el que ens passa ens agrada o no i en quina mesura. La força del Mindfulness es basa precisament a examinar els elements fonamentals de la nostra vida i a examinar els punts de vista i les perspectives que adoptem i que després pensem que som nosaltres.»
Mindfulness per a principiants, Jon Kabat-Zinn

–Més enllà del terreny sexual, i seguint el testimoni que acabem d’escoltar de la Marta, ¿quins problemes ajuda a resoldre el Mindfulness?

Hi ha tres àmbits amb els quals tenim constància que el Mindfulness provoca beneficis. El primer té a veure amb el benestar personal, amb cuidar-se, i en aquest àmbit entraria la pràctica sexual. El segon punt és el de parar atenció a les tasques del nostre dia a dia, és la connexió amb allò que s’està fent, tot millorant l’atenció i la concentració i disminuint els errors. Finalment, com a tercer punt, trobem l’àmbit personal i relacional, ja que fomenta l’amabilitat, ajuda a millorar la confiança i a reduir l’agressivitat, cosa que genera vincles de més qualitat.
Per tant, enriqueix la relació de parella amb una consciència millor i més atenció vers les tasques.

–L’orgasme no és prioritari en el Mindfulsex?

L’orgasme és un objectiu que ens cega i ens aparta de gaudir de tot el recorregut i el plaer que estem sentint.
Es pot connectar amb el plaer si sabem que l’important és gaudir el moment i abraçar el que està succeint per evitar generar frustracions.

–Però, en canvi, practicar aquest sexe conscient, ¿pot ajudar a arribar a l’orgasme?

Sí, a sentir un orgasme més intens, més llarg i deixar de pensar amb l’orgasme com una alliberació.
Una de les raons per les quals es busca l’orgasme és perquè ens resulta molt relaxant i allibera tensions.

–El Mindfulsex ajuda a tenir una sexualitat menys centrada en la penetració?

Efectivament; es busca potenciar tots els sentits, cosa que ens permetran gaudir i estar més centrats en el plaer.

«No visc el present del meu cos», és un comentari que la Sandra Bravo li va sentir dir a una noia i ens ho explicava al programa «Porno versus realitat».

–Què en diria el Mindfulsex, d’aquesta afirmació?

Estem molts cops no només desconnectats del mateix cos, sinó del que sentim, del que som, del nostre interior, de la nostra essència, i el Mindfulness ens ajuda a connectar amb els nostres valors, amb qui som. I aquest retrobament amb nosaltres mateixos ens permet connectar amb l’altre.
El Mindfulness és aprendre a estimar-se a un mateix, i des d’aquest punt, es pot estimar més els altres.

–Com millora l’autoestima, la confiança i l’acceptació?

Ens ajuda a estar més bé amb nosaltres mateixos i a sentir-nos segurs amb el que volem, a respectar-nos.
S’incrementen les habilitats de comunicació, la qual cosa, tenint en compte que gran part del que interfereix en les relacions sexuals són les expectatives que ens creem, ens fa adonar-nos que tot pot ser molt més senzill, només amb el fet de poder-ne parlar.
L’àmbit sexual no deixa de ser compartir i comunicar.

–Com són els exercicis de respiració?

La respiració és un procés que es dóna en el cos i pot ser automàtic o no.
Quan l’utilitzem de manera voluntària, estem creant un ancoratge a la realitat, fent-nos conscients del moment present i permetent-nos sentir el cos i el que està succeint.

–Què és l’exercici de la fruita?

Està tret del programa de Mindfulness: col·loquem una fruita a la mà del practicant que està amb els ulls tancats.
A partir d’aquí, per les percepcions que rebem amb tots els sentits, hem de descobrir de quina fruita es tracta.
Investiguem quin impacte té i observem com si fos la primera vegada que hem estat en contacte amb aquesta fruita. El resultat és que es processen moltes més coses quan estem atens.

–El moment en què ens despullem, també és clau per a aquesta compenetració en el Mindfulsex?

En el moment que les pells es toquen, alliberen una sèrie d’hormones, com l’ocitocina, que ajuda a crear vincles, també relaxa i allibera estrès.
Tot el que és contacte físic és molt beneficiós.

–La masturbació afavoreix l’atenció plena que demana el Mindfulsex?

Si estem en aquest estat, podem descobrir plaers i sensacions noves.
Moltes vegades l’automatitzem, però es tracta d’obrir-nos a l’experiència i des de la curiositat integrar noves maneres, noves sensacions.

–Quina importància es dóna a l’espai? Ajuda a aconseguir l’atenció plena el fet de preparar-lo?

Tot allò que fa especial els espais, que els fa màgics, ajuda que centrem l’atenció, per això amb el tantra s’utilitza l’encens, la música, les flors, una il·luminació tènue.

–Això també genera certa anticipació del moment que vindrà, ¿i per tant ens activa sexualment?

Va preparant la parella, però hem d’evitar generar expectatives que ens puguin dur a qualsevol tipus de frustració.
Simplement, la preparació en si mateixa ha de ser un plaer.
Quan preparem un sopar romàntic, estem creant un context que ajudarà a potenciar els sabors, les olors i la capacitat de gaudir, i amb el sexe hem de fer el mateix.

«Quan la cobdícia ens condiciona, sembla sempre com si ens faltés alguna cosa, alguna cosa que si la tinguéssim ens faria sentir complets. (…) No vol dir que no puguem desitjar coses o que no haguem de tenir objectius i aspiracions. Simplement que, si som conscients de com ens aferrem als nostres desitjos i després deixem que aquesta consciència moduli els nostres pensaments, emocions i accions, això ens recorda que generem menys sofriment en nosaltres mateixos i en els altres».
Mindfulness per a principiants, Jon Kabat-Zinn

 

El Mindfulsex ens proposa un canvi d’actitud tant en el sexe com en altres aspectes de la nostra vida.
Ens permet gaudir més de les sensacions i del plaer, tot millorant la compenetració i la comunicació dins la parella.

Leave a Reply

× Más información