Skip to main content

L’EMBARÀS ÉS UN DEL MOMENTS MÉS ESPECIALS DE LA VIDA D’UNA DONA.

En parlem a les mil i una nit amb amb Oriol Porta, Dra. Emma Ribas Rabert, Sara Tornel i Marta Molas.

¿PERÒ SEXE I EMBARÀS SÓN COMPATIBLES?

El sexe en parella és intimitat, comunicació, creativitat i, sobretot, plaer. Però quan la dona queda embarassada sembla com si la sexualitat quedés en pausa.
Una etapa tabú per a moltes persones.
Hi ha moltes pors i tòpics sobre el sexe durant l’embaràs: si durant el coit es pot fer mal al fetus o si pot fer avançar el part.

Però la realitat és que l’embaràs és una etapa en què la sexualitat s’ha de viure plenament si ens ve de gust, sempre que no hi hagi contraindicacions mèdiques.

 

LA POR DE DONES I HOMES DE MANTENIR RELACIONS SEXUALS DURANT L’EMBARÀS

 

.- ¿MOLTES DONES ENCARA TENEN MOLTS TABÚS SOBRE EL SEXE QUAN ESTAN EMBARASSADES?¿QUINS SÓN ELS PRINCIPALS TEMORS?

Por a fer mal al fetus, però la realitat, amb accepcions molt particulars, la resposta és que no passa res i és segur.

.-ESTAR EN ESTAT HAURIA DE SER UN PERÍODE QUE ALLIBERÉS LA DONA SEXUALMENT … ¿SI L’EMBARÀS VA BÉ, EL SEGON I TERCER TRIMESTRES ÉS QUAN NORMALMENT AUGMENTA EL DESIG SEXUAL?

Cada dona viu l’embaràs d’una manera diferent, cada embaràs és únic.
En general, en el segon trimestre hi sol haver més desig sexual, la dona es sent més enèrgica i s’han acabat els símptomes del primer trimestre com les nàusees, vòmits, marejos, somnolència, si n’hi han hagut. Al final de l’embaràs la dona es pot sentir més pesada i pot ser que torni a disminuir el desig sexual.
Bàsicament, el que és essencial al llarg de tot l’embaràs, més que el desig en si mateix, és cuidar la relació, fomentar la intimitat, que hi hagi carícies, tendresa i una bona comunicació.

.- ¿EL SEXE ÉS UN GRAN ALIAT DURANT L’EMBARÀS PERQUÈ LA DONA SE SENTI BÉ?

La sexualitat s’ha de seguir vivint i no és una contraindicació. La dona necessita seguir sentint-se desitjada, sempre i quan no hi hagin contraindicacions.

.- GAUDIR DEL SEXE ES POT OBLIDAR QUAN S’ESTÀ BUSCANT UNA CRIATURA: PLANIFICAR LES TROBADES SEXUALS, ELS DIES FÈRTILS, SI LA REGLA VE O NO… ¿SI ROBOTITZEM EL SEXE CORREM EL PERILL D’ANESTESIAR-LO?

Sí, per això no hem d’oblidar cuidar la parella, l’erotisme, el plaer i no fixar-nos en l’objectiu, que és fecundar, ja que pot generar estrès.
En la consulta ens trobem que aquest estrès pot provocar en l’home problemes d’erecció.
Quan s’arriba en aquest extrem s’ha de parar i començar a buscar de nou la connexió, i no els culpables.
Estem acostumats a tenir-ho tot ràpid i quan les coses no ens venen quan esperem és quan perdem l’espontaneïtat i pot sorgir l’estrès i fins i tot deteriorar la relació de la parella.

.-¿SOLEN SER LES DONES LES QUE PATEIXEN MÉS AQUESTA “PRESSIÓ”? ¿EN CERTA MANERA SENTEN COM SI ESTIGUESSIN FALLANT SI NO QUEDEN EN ESTAT?

Sí, per que és la dona qui està pendent del seu cos, escoltant-se constantment i això pot generar estrès, però l’home també acompanya en aquest patiment.
Si parlem de mètodes de reproducció assistida, el sexe hi té poc protagonisme. ¿L’angoixa i un cert recel al sexe es fan més palpables?
La fecundació invitro és l’exemple més clar, i les relacions sexuals, en els casos en què ha costat arribar a l’embaràs fa que es vulgui anar amb més cura i es pateix més.

.- CADA DONA ÉS DIFERENT, I SABEM QUE NO ES POT GENERALITZAR, PERÒ TOT I AIXÒ, QUINES SÓN LES ETAPES EN QUÈ PODEM DIVIDIR L’EMBARÀS?

Les etapes de l’embaràs es poden dividir en 3 trimestres:
La primera és de més neguit, pendents de que tot vagi bé, en la segona etapa generalment et trobes bé, les primeres pors inicials ja s’han esvaït i comença a créixer la panxa, és una etapa de joia, i la última et sents més cansada, la panxa és més gran però es poden seguir mantenint relacions sexuals.

.- ELS TRES PRIMERS MESOS PODEM TROBAR QUE ALGUNES DONES, NO TOTES, VEUEN QUE EL DESIG SEXUAL SE’LS REDUEIX. ¿AQUESTA REDUCCIÓ DEL DESIG ÉS MÉS UNA QÜESTIÓ FÍSICA O MENTAL?

Es poden donar les dues situacions, moltes dones tenen sensacions de nàusees, vòmits i més cansament, per això no estan tan receptives. D’altra banda, les inseguretats que és presenten les primeres setmanes també poden condicionar a l’hora de mantenir relacions sexuals.

.- ¿MOLTES VEGADES FALTA INFORMACIÓ DE QUÈ PASSARÀ DURANT L’EMBARÀS? TOTS ELS CANVIS I FASES PELS QUALS PASSA UNA DONA, ¿S’EXPLIQUEN PROU BÉ?

Cada vegada la gent s’informa més, tot i així és important que l’home acompanyi a la dona en aquest camí, i per tant que estigui ben informat per entendre els canvis fisiològics.

SI MOLTES VEGADES LES DONES NO TENEN INFORMACIÓ, ¿HI HA MOLTS FUTURS PARES ABSOLUTAMENT “DESORIENTATS”?

Sí, per això és tant important que la parella acompanyi a la dona tant en les proves mèdiques, com cursos de preparació al part… al ser partícip de cada moment li serà molt més fàcil entendre els canvis que van succeint.

.- EN EL PRIMER TRIMESTRE UNA DE LES PORS MÉS HABITUALS ÉS PERDRE EL FETUS… AQUESTA POR FA QUE ALGUNES DONES I HOMES NO VULGUIN TENIR SEXE. ¿COM SE SUPERA AQUEST TEMOR?

Informant-se, sabent que no hi ha riscos, però de vegades és difícil perdre aquesta por, sobretot quan s’ha patit un avortament.

.- ¿QUAN ES DESACONSELLA TENIR RELACIONS SEXUALS DURANT L’EMBARÀS? ¿ÉS UNA PROHIBICIÓ ABSOLUTA?

En el primer trimestres, només quan hi ha hagut antecedents previs d’avortaments i en general haurien de ser dos o més, o hi ha hagut pèrdues de sang a les hores es recomana un període de set, deu dies sense pèrdues i dolors per tornar a reprendre les relacions sexuals. Cap al final, en el cas de que hi hagués una placenta prèvia podria donar lloc a sagnat o si hi ha una amenaça de part preterme o si s’ha trencat aigües, però en general són situacions infreqüents.
En tot cas, poden haver relacions no coitals.

.-DURANT L’EMBARÀS LA VAGINA ESTÀ MÉS SENSIBLE I MÉS LUBRICADA… ¿LES RELACIONS SEXUALS, PER TANT, SÓN MÉS PLAENTS?

Sí, en el segon trimestre hi ha més aportació de sang, i hi ha dones que diuen que els seus millors orgasmes els han tingut estant embarassades.
Sovint amb l’orgasme hi ha contraccions, que poden durar una o dues hores, en els músculs pèlvics com en la matriu que no influeixen en el desencadenament del part. No són ni un problema ni un risc.
Una altre creença és quan al final de l’embaràs ja et vols posar de part, has de tenir relacions sexuals sense preservatiu perquè l’esperma té unes propietats que ajudarà en l’acceleració, però no hi ha cap estudi científic que ho demostri.

.- TAMBÉ ÉS EL TRIMESTRE EN QUÈ ES FAN PROVES, SI HI HA LA SOSPITA QUE ALGUNA COSA NO ESTÀ EN ELS PARÀMETRES NORMALS. ¿LES AMNIOCENTESIS ES VIUEN AMB ANSIETAT?

Sí, sortosament cada vegada se’n fan menys ja que hi ha altres mètodes per diagnosticar, però quan cal fer-la hi ha un risc petit i s’aconsella un període de repòs, és una situació molt puntal.

Els canvis físics aquí ja són evidents… Hi ha dones que se senten poc desitjables. ¿Les relacions sexuals ajuden a recuperar l’autoestima?
Les relacions sexuals influeixen en l’autoestima sobretot quan la dona es sent desitjada, per molts homes tenir relacions sexuals amb la dona quan està embarassada és satisfer un somni eròtic.
És dolorós per una dona sentir que no atrau a la teva parella, i això hem de tenir en compta que també pot passar, en poques ocasions però es donen casos.

.-¿QUAN S’ENTRA EN EL TERCER TRIMESTRE DE L’EMBARÀS LES RELACIONS SEXUALS ES COMPLIQUEN UNA MICA: LA PANXA, EL CANSAMENT… ¿QUINES SÓN LES MILLORS POSTURES SEXUALS DURANT AQUEST PERÍODE?

La postura de quatre grapes i al final de tot de l’embaràs de costat, i si el cos pesa molt i són difícils els moviments el més fàcil és la masturbació.

.-DESPRÉS D’UN PART, ¿HI HA CASOS EN QUÈ APAREIX INAPETÈNCIA SEXUAL? ¿QUINS SÓN ELS MOTIUS?

Si ha sigut un part vaginal, és normal que hi hagi incomoditat i por al dolor, però sobretot és el cansament ,el dormir poc. És un període d’acceptació d’una nova realitat.

.-EL POSTPART ÉS UN MOMENT MOLT DELICAT –I NO SE’N PARLA GENS– TANT PER LA DONA COM PER L’HOME. ¿ÉS FÀCIL PERDRE LA CONNEXIÓ AMB LA PARELLA? ¿COM LA PODEM RECUPERAR?

Podem recuperar la connexió comunicant-nos, estant ben informats.
El postpart és el gran invisibilitzat, se’n parla molt poc.Tenim unes expectatives del que serà un cop tinguem el nadó i quan et trobes amb la realitat aquesta és una altre; estrès, dormir poc, canvis hormonals, canvis de rols, que poden desestabilitzar la parella. Per tant, és important estar informats i previnguts d’aquesta etapa i saber que això passarà i canviarà.
També pot fer una mica de mal el tema de la quarantena, el ginecòleg informa a la parella de quan ja es poden tornar a tenir relacions sexuals, i l’home ho està esperant mentre la dona ho pot rebre amb por perquè sovint encara no està preparada emocionalment, aquest aspecte genera molta frustració tant a l’home com a la dona.

.-¿QUÈ ÉS LA TERÀPIA NEURAL?¿PER QUI POT SER ÚTIL?

En els parts podem tenir cicatrius, i amb aquesta teràpia, que és una injecció de procaïna, aconseguim que la cicatriu no s’adhereixi i a l’hora esborra de la memòria el trauma que el nostre cos ha rebut amb la cirurgia.

.-¿QUÈ RECOMANARIES A UNA PARELLA QUE ESTIGUI BUSCANT UNA CRIATURA, JA SIGUI DE MANERA NATURAL O ASSISTIDA?

A part de practicar sexe, és fer-ho des de la il·lusió, i gaudint del procés, de les sensacions, de cuidar a l’altre, sorprendre, comunicant-nos, enriquint-nos, i sobretot no focalitzar el sexe només en la penetració.

Hem parlat de com l’embaràs pot afectar la sexualitat. 
És un dels moments més especials de la vida.
Però no està exclòs d’angoixes i incerteses.
Si l’embaràs no té cap complicació, hem de recordar que el sexe és altament beneficiós!

 

Leave a Reply

× Más información