Skip to main content

CONFIANÇA TRENCADA (LA INFIDELITAT)

Parlem dels cors, però de cors trencats.
Hi ha moltes maneres de ser infidels. Tot depèn del pacte, tàcit o explícit, que tinguem amb l’altra persona i de com es trenqui. Hi ha qui sosté que una infidelitat ben portada pot salvar un matrimoni. És una manera de veure-ho com una altra. Però segurament la persona enganyada no ho veurà així sinó més aviat com un malson en el qual, potser, les culpes no són 100% de ningú.

Tot depèn, bàsicament, de la intenció. Perquè aquesta és la paraula clau: “intenció”. I encara n’hi hauria una altra, de paraula clau: “traïció”.

Les mil i una nits”, parlem de la infidelitat amb Emma Ribas, Carme Sánchez i Montserrat Ribot.

.- ¿PER QUÈ SOM INFIDELS?

Perquè existeix la monogàmia, perquè volem ser exclusius en les relacions sexuals i hi ha persones que necessiten trencar amb aquesta monogàmia.

.- ¿HEM DE DISTINGIR ENTRE LA TEMPTACIÓ DE SER INFIDELS I LA TRAÏCIÓ PRÒPIAMENT DITA?

La temptació no és infidelitat, el pensament és una cosa i l’acció n’és una altre i la gràcia de la fidelitat és controlar la temptació, la voluntat de ser-ho.

.- ¿EN LA INFIDELITAT HI HA “GRAUS”? ¿ÉS A DIR, ES POT SER MÉS O MENYS INFIDEL?

Hi ha graus i nivells, hi ha persones que són infidels constantment, com podrien ser els addictes al sexe que serien les més greus, i després hi ha les més lleus, serien les més puntuals, que es solen donar quan les parelles tenen crisis.

-.¿UNA PARELLA UNA DE LES PRIMERES COSES QUE HA DE FER ÉS PARLAR SOBRE LA FIDELITAT? ¿QUÈ ACCEPTAREM I QUÈ NO? ¿SABER SI COMPARTIM VALORS O NO?

S’hauria de parlar. Una parella ha de ser compatible en valors, perquè els valors, evidentment no són negociables, podem negociar moltes coses , però els valors no, aleshores si la fidelitat és un valor hem de tenir tots dos clar si el compartim o  no.

– .QUAN PARLEM D’INFIDELITAT ES PARLA SOVINT DE CULPES. LES CULPES NO SÓN 100% DE NINGÚ…. ¿O POTSER HI HAURIA CASOS EN QUÈ UN ÉS 100% CULPABLE I L’ALTRE ÉS 100% INNOCENT?

Potser és millor parlar de responsabilitat que d’infidelitat, la culpa té una connotació molt negativa.
L’infidel ha decidit ser-ho, per tant ha triat. Quan una relació està en crisis la manera de solucionar-ho no és amb una infidelitat, hi han altres alternatives, i els problemes de parella es poden transformar en excuses per les dissonàncies cognitives. És a dir estem fent una cosa que no està bé i busquem justificar-nos, i el fet és que la persona que és infidel és perquè ha decidit traspassar la línia.
Per tant el responsable és la persona infidel.

-.¿HOMES I DONES TENEN LA MATEIXA TENDÈNCIA A SER INFIDELS?

Cada vegada més està igualat, al ser la dona més independent, al prendre consciència de la falta d’atenció de la seva parella busca aquesta carència a fora.

-.¿A L’HOME LI ÉS MÉS FÀCIL SEPARAR SEXE D’AMOR?

Tenim cervells diferents mentre que l’home s’estimula molt més per la vista, la dona busca emocionar-se en la trama.

-.¿ESTEM SENT INFIDELS A LA NOSTRA PARELLA SI ENS ENVIEM MISSATGES PICANTS AMB UNA ALTRA PERSONA? ¿O SI COQUETEGEM?

Depenent dels límits. S’ha de diferenciar el joc del que pot anar més enllà, mentre no es passi a l’acció.

– .LA NOSTRA PARELLA, ¿ENS ÉS INFIDEL SI ES MASTURBA PENSANT EN ALGÚ QUE NO SOM NOSALTRES?

És una fantasia sexual, és imaginació,  hem de poder gaudir d’aquesta llibertat.

-.¿UN PETÓ APASSIONAT AMB ALGÚ QUE NO SIGUI LA NOSTRA PARELLA POT SER CONSIDERAT COM UNA INFIDELITAT?

Depèn del pacte que hem establert en la relació.

– .PER PARLAR D’INFIDELITAT… ¿CAL QUE HI HAGI COIT, QUE HI HAGI CONSUMACIÓ, PER TANT?

Per la persona que ha rebut la infidelitat  és clau saber fins on ha arribat la seva parella, és com una barrera què s’haurà de treballar  per a  la reconstrucció de la relació.

-.HISTÒRICAMENT, LA INFIDELITAT FEMENINA I LA MASCULINA S’HAN PERCEBUT DE MANERA MOLT DIFERENT. ¿LA DELS HOMES SEMPRE HA ESTAT MÉS TOLERADA?

I tant, segurament per una qüestió de desigualtat de poder, ara comença a haver igualtat.

-.A QUI DIRIES QUE LI COSTA MÉS PERDONAR UNA INFIDELITAT PER PART DE LA SEVA PARELLA? ¿ALS HOMES O A LES DONES?

Als homes, sens dubte. Les dones hi estan  més “acostumades” que l’home sigui infidel, entra més dins del patró de comportament socialment establert. En canvi, quan l’home descobreix una infidelitat de la dona se sent profundament ferit.

Una enquesta feta per l’institut IPSOS de fa dos anys concloïa que un 30% de la població era infidel. (Concretament, l’enquesta es va fer entre 824 participants d’entre 18 i 65 anys d’arreu de l’Estat. Les dades deien que un 35% dels homes i un 26% de les dones reconeixien haver estat infidels a les seves parelles en algun moment. També deia que 4 de cada 10 reconeixien haver intercanviat missatges picants amb algú que NO era la seva parella).

-.¿LA INFIDELITAT ÉS MOLT MÉS PRESENT A LA NOSTRA VIDA DEL QUE ENS PENSEM?

Sí, hi ha moltes parelles que no ho expliquen. I aquesta doble vida és molt estressant, a les consultes només arriba una mínima part.

-.¿DARRERE D’AQUESTES INFIDELITATS, QUÈ S’HI AMAGA? ¿PROBLEMES DE PARELLA QUE NO S’HAN COMUNICAT? ¿AVORRIMENT?

Bàsicament aquests són els problemes què porten a la parella a ser infidels, l’avorriment , la rutina, les crisis d’identitat, insatisfacció sexual, emocional, una altre causa pot ser el naixement dels  fills.
La infidelitat és la punta de l’iceberg i la feina del terapeuta és identificar què hi ha darrera i molts de cops és tan víctima l’un com l’altre.

-.¿LA FALTA DE SEXE TAMBÉ ÉS UN MOTIU PER BUSCAR UNA ALTRA PERSONA?

És un dels motius, però no dels més importants. A vegades et deixes portar simplement perquè t’has enamorat d’un altre.

-.¿LES XARXES HAN FOMENTAT I FACILITAT LA INFIDELITAT? ¿ARA ÉS MÉS FÀCIL?

Fomentar és una cosa i facilitar n’és una altra. Si tens ganes de ser infidel no calen les xarxes, per tant no ho fomenten simplement ho fan fàcil.

– .PÀGINES WEB COM ASHLEY MADISON POSEN EN CONTACTE PERSONES QUE VOLEN SER INFIDELS. ¿AIXÒ POT ENGANXAR, I FER QUE ANEM D’INFIDELITAT EN INFIDELITAT?

I tant, és una forma d’evasió, i en lloc de resoldre el problema anem de relació en relació.

– .TAMBÉ M’AGRADARIA PARLAR DE LA PROSTITUCIÓ… ¿HI HA HOMES QUE MANTENEN UNA RELACIÓ SEXUAL DURANT ANYS AMB LA MATEIXA TREBALLADORA SEXUAL?

Sí, són casos curiosos, per ser infidels a casa i fidels a qui paguen. És una manera de portar vides paral·leles.

-.¿TAMBÉ ENS HO POT INDICAR ALGUNA COSA EN EL SEU COMPORTAMENT, FRUIT DE LA MALA CONSCIÈNCIA? ¿EL SEXE ÉS UN INDICADOR? ¿S’EVITA LA PARELLA O ES TENEN MÉS RELACIONS PER COMPENSAR?

Depèn de la persona, de vegades se senten tan culpables que marquen més distància i eviten tenir sexe amb la parella, i d’altres al sortir de la zona de confort, han après i a casa porten una sexualitat més enriquida.
És aquí quan es pot detectar, quan hi han aquests canvis en la sexualitat.

-.¿A VEGADES PASSA QUE TOTHOM SAP QUE HI UNA INFIDELITAT MENYS EL “CORNUT”…  ¿EN EL FONS SE SAP QUAN ENS SÓN INFIDELS? ¿NO ES VOL SABER?

Hi ha persones que s’autoenganyen davant dels indicadors i d’altres que no ho veuen perquè davant de la confiança i de la poca evidència no ho poden percebre.

-.¿COM PODEM DIFERENCIAR ENTRE SOSPITES D’INFIDELITAT I EL FET DE SER EXCESSIVAMENT POSSESSIUS O GELOSOS? LA LÍNIA ÉS MOLT FINA…

La gelosia no deixa de ser un possible comportament patològic i de falta de confiança. Saber-ho és difícil.
Quan es treballa en un procés de pèrdua per infidelitat cal recordar que són els fets més que les paraules el que hem de tenir en compte, ens poden dir que ens estimen molt, però el que hem de sentir és l’amor.
L’altre aspecte que s’ha de treballar sovint és l’autoestima, la baixa autoestima  ens fa acceptar situacions complicades que ens fan més mal que bé.

– .¿LA INFIDELITAT POT SER UNA OPORTUNITAT PER ARREGLAR LA RELACIÓ DE PARELLA?

Com sempre depèn del que la  motivat, no sempre ha de ser la punta d’un iceberg, a vegades és simplement una acció per vanitat, per ego, en aquest cas no ajudarà en la relació.

-.¿LA MAJORIA DE VEGADES QUE HI HA INFIDELITAT LA PARELLA SE SEPARA?

Tot depèn. El perdó és important per un mateix, no per l’altre i si es pretén continuar amb la parella s’ha de restablir la confiança, a partir de la transparència absoluta. El responsable del trencament és qui haurà de fer el treball per restablir la confiança.

Una cosa és una infidelitat d’una nit, l’altra una aventura més continuada. Els motius poden ser múltiples… A vegades una infidelitat pot suposar una segona oportunitat per a la parella. D’altres és el final definitiu d’una història d’amor. Tot és, com sempre, qüestió d’intencions, de predisposicions i d’autoestimes fortes.

Leave a Reply

× Más información