Beneficis físics, mentals, emocionals i relacionals de la pràctica continuada del mindfulness amb la Dra. Emma Ribas
QUÈ ÉS EL MINDFULNESS?
ATENCIÓ PLENA.
El mindfulness és la capacitat que tenim d’estar en el present sense jutjar, normalment la ment va cap el futur en forma d’anticipació o cap el passat, de forma reiterativa o fins i tot obsessiva. Es tracte de parar el pilot automàtic i de centrar-nos en el present a través de les sensacions i de la respiració.
Amb el mindfuness portem l’atenció plena a a la nostra vida quotidiana, per exemple pel matí quan ens despertem i ens rentem les dents en llocs d’anar pensant el que tenim pendent de fer es tracte de ser conscients del que estem fent, com ara sentir la textura de la pasta de dents, el seu sabor, connectant-me en el present, sense jutjar sense anar ni cap al passat ni cap el futur.
Amb aquesta pràctica aconseguim tenir la ment més calmada i aprendre millors decisions o acceptar els moments de canvis, no resistint-nos.
QUINA RELACIÓ HI HA AMB BUDISME?
En el Budisme és busca que el potencial humà és desenvolupi al màxim, com el creixement interior, ampliant al màxim la consciència, i el primer pas per arribar a desenvolupar aquest procés és centrar-nos en l’atenció plena (Mindfulness).
QUINS SÓN ELS BENEFICIS ?
S’han fet diverses investigacions i s’ha comprovat que la pràctica constant del mindfuness pot influir en la plasticitat del cervell en diferents àrees.
Jon Kabat-Zinn el 1979 va introduir en la universitat de Massachusetts , en la clínica del dolor, un programa de reducció de l’estrès. És va investigar les conseqüències de l’aplicació del programa mitjançant imatges de ressonàncies magnètiques al cervell dels practicants i s’observà un augment de la densitat de la matèria gris justament en l’hipocamp, repercutint a la memòria i en l’aprenentatge, també hi hagueren canvis en altres estructures relacionades amb la introspecció, l’autoconeixement , en la reducció de la por i l’angoixa. Un altre canvi fou la reducció de la matèria gris en la zona de l’amígdala relacionada directament en la disminució de l’estrès.
També s’ha comprovat que és millora l’atenció en els seus tres components: prioritzar i gestionar tasques i objectius, parar atenció de manera voluntària a una informació i la de mantenir-se atent davant de les informacions que ens envia l’entorn.
Tot plegat ajuda a estimular l’empatia i la compassió.
PER TANT EL MIDFULNESS ÉS PODRIA DIR QUE VA MÉS ENLLÀ D’UNA TÈCNICA DE RELAXACIÓ?
Això és el que s’ha anat demostrant amb tots els estudis que s’han fet, entre ells, com augmenta la unió entre els lòbuls temporals i parietals particularment al hemisferi dret, una zona molt important pel processament de la empatia.
COM S’APLICA EL MINDFULNESS EN LA PRÀCTICA DE LA PSICOLOGIA?
En un procés de curació has d’analitzar, però aquest procés es pot fer infinit i la meditació dona l’opció de passar a considerar els continguts a considerar l’espai , relativitzant els continguts.
El mindfulness ajuda als pacients a aprendre a regular les pròpies emocions, a ser més eficaç i hàbil en la comunicació, a tenir una ment més desperta i serena per a prendre decisions, a estar més connectats amb un mateix i crear una vida amb sentit.
En el cas de la la regulació emocional, es trata de tenir clara la importància d’estar connectats amb el nostre cos, i a veure la diferencia entre les sensacions i la percepció i adonar-se que entre elles hi ha una pausa per donar-nos alternatives per regular l’emoció.
El mindfulness és molt efectiu en les rumiacions, per desautomatizar els pensaments, i en el cas de la teràpia sexual és molt eficaç en algunes disfuncions sexuals i d’altra banda, per aprendre a diferenciar el desig del plaer, pot fer veure al pacient que el desig pot crear unes expectatives que al ser cognitives no donin pas al plaer, i amb el mindfulnees aprenen a sentir el plaer en lloc d’estar pensant en el desig.
LA MEDITACIÓ ÉS DEIXAR LA MENT EN BLANC?
No , és una idea equivocada , la meditació és estar en una situació d’atenció plena, el que no fas és aferrar-te als pensaments, a les idees, és a dir, si apareix un pensament simplement el deixes passar i tornes a dirigir l’atenció on l’estaves focalitzant.
EL MINDFULNESS ENS AJUDA A PERCEBRE UNA NOVA REALITAT?
Tant des del budisme com des del mindfulness hi ha tècniques de gestió dels estats emocionals, també hi ha meditacions que ens duen cap a una introspecció i d’altres que ens endinsen a la anàlisis, com ara la idea de la transitorietat, quan ens trobem en etapes on ens aferren per no deixar pas al canvi.
Un dels treballs que es fa és l’acceptació i deixar que és dissolgui, és un dels elements claus del budisme, acceptar que no hi ha res permanent, és una meditació analítica.
EN QUINA ALTRES CASOS S’HA DEMOSTRAT EL BENEFICIS DEL MINDFULNESS?
En malalties com la fibromiàlgia, dolor crònic, addiccions, fer aquest treball deixa la ment preparada per la tranquil·lat , que tots tenim de manera innata, però hem desaprès en les pressions del dia a dia i podem recuperar amb la meditació.
Aquesta ment calmada ens ajudarà en la comunicació , en saber demanar de manera assertiva, a entendre a l’altre , i aconseguir una flexibilitat mental.
TOTHOM POT APLICAR EL MINDFULNESS?
Si, qui es proposi aprendre mindfulness el pot acabar aplicant -los la vida quotidiana obtenint nombrosos beneficis i millorant la qualitat de vida pròpia i la dels altres.
Els inicis del mindfulness va començar per tractar un tema totalment físic, per rebaixar l’estrès a la gent que patia forts dolors, més endavant s’ha aplicat en psicologia i en aquest camp fa molt més rica la teràpia cognitiva.